Bahan-bahannya:
-500 gram daging pejal dipotong ikut suka
-2 sudu besar rempah kerutup (saya guna brand selising)
-kerisik dari RM1 kelapa parut
-1/2 cawan santan pekat
-sedikit air asam jawa
-10-15 biji cili kering dikisar
-7 biji bawang merah dikisar
-2 biji bawang putih dikisar
-sedikit halia dikisar
-sedikit lengkuas dikisar
-5 batang serai dititik
-2 sudu besar ketumbar
-sedikit gula melaka/manisan
-rempah tumis secukupnya
garam
Cara-caranya:
1. Campurkan bahan-bahan yang dikisar bersama ketumbar dan rempah kerutup untuk dijadikan pes.
2. Panaskan minyak dan tumiskan rempah tumis, pes kerutup dan serai yang dititik. Gaul sebati.
3. Bila bahan tumisan telah pecah minyak dan naik bau, masukkan daging. Kacau sebati dan tambahkan sedikit air. Masak hingga daging empuk.
4. Setelah daging empuk masukkan air asam jawa, garam dan manisan secukupnya. Kacau sebati.
5. Tambahkan dengan santan pekat dan kerisik. Gaul lagi hingga mesra. Angkat bila kuah memekat dan daging benar-benar empuk.
petikan: http://anissdairy.blogspot.com/
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan